Als een kind het bedrijf van vader overneemt is dat over het algemeen niet zo heel bijzonder natuurlijk. Zeker niet als de overname-kandidaat al vele jaren werkzaam is in vaders bedrijf. Maar in dit geval is het wel heel bijzonder; dochter Shirley heeft Beers Elektrotechniek & Service van vader Aat van Beers per 6 december overgenomen. En daarmee is zij –voor zo ver bekend- de eerste en enige vrouw aan het roer van een bedrijf in een branche waar toch overwegend mannen de dienst uitmaken. Waar zelfs op overheidsniveau verlangd wordt dat er meer vrouwen aan de top in het bedrijfsleven moeten komen, doet Beers Elektrotechniek & Service uit Rotterdam het dus gewoon.

Zo’n twintig jaar geleden werd het bedrijf, indertijd L.B. de Waerd Electrotechniek, door Aat van Beers overgenomen. Hij heeft het bedrijf die jaren geleid en gebracht tot een gerenommeerd elektrotechnisch bedrijf, met name actief in de regio groot Rotterdam. Na twee decennia hard werken vond hij het welletjes. Van meet af aan was het weliswaar de bedoeling dat zij “ooit” het stokje van vader zou overnemen, maar de economische omstandigheden en de bedrijfstechnische uitdagingen waar het bedrijf voor stond maakten de overname eerder geen prioriteit.

Natuurlijk heeft Aat er alle vertrouwen in, dat hij “zijn” bedrijf in goede handen van z’n dochter achterlaat. Technisch geschoold is de nu 36 jarige Shirley niet, daarentegen heeft ze wel vijftien jaar praktijkervaring in het bedrijf opgedaan. En daardoor weet ze wel degelijk hoe het in deze wereld reilt en zeilt. Die praktijkschool biedt een voldoende basis. Toch is, ondanks de riante aanlooptijd, een definitieve overname altijd een grote stap. Voor Shirley is dat niet anders. Dat vader Aat een –zogezegd- gat in het bedrijf achterlaat, dat ziet Shirley ook wel. Dagelijks wordt er echter tussen vader Aat en Shirley nog heen en weer gebeld, waardoor de nieuwe directrice niet zomaar zonder zwembandjes in het diepe is gegooid.

Hoewel Shirley niet van plan is, om het roer ineens helemaal om te gooien zal er zeker ook een nieuw, meer vrouwelijk elan in het bedrijf komen. Zo is ze voornemens om nog meer in stagiaires te investeren, omdat daar een deel van de toekomst van het bedrijf ligt. Op kantoor zullen er wellicht door de tijd meer vrouwen werkzaam worden en het kantoorpand zelf zal ook een wat meer vrouwelijke touch krijgen.

Voor wat de toekomst van het bedrijf betreft heeft Shirley een duidelijk idee. Voor de klanten en relaties verandert er weinig. De koers die zij wil varen is vooral voortzetten en stabiliseren wat er al is ingezet. Daarentegen wil ze wel nog meer digitaliseren, zoals bijvoorbeeld het werken in de cloud en het automatiseren van bepaalde repeterende taken. Op langere termijn wil ze het bedrijf net zo sterk en solide houden als het nu is, maar daartoe zal er nadrukkelijk worden ingezet op nieuwe  ontwikkelingen in de markt, zoals domotica, de implementatie van zonne-energie en dergelijke.